Výprava do olympijské Paříže se rozrůstá, už máme 64 míst

Paříž 2024
Paříž 2024
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Přes šest desítek českých sportovců už získalo místa pro olympijské hry v Paříži, které se uskuteční od 26. července do 11. srpna 2024. Naposledy získal jistotu olympijské účasti na základě uzavření kvalifikačního žebříčku pistolář Matěj Rampula a po realokaci účastnických míst i skeetařka Barbora Šumová. Překážkářka Nikoleta Jíchová oslnila semifinálovým během na ME v Římě, který znamenal nejen postup do finále, její osobní rekord, ale také splnění olympijského limitu. Kdo další bude Česko reprezentovat na olympiádě v srdci Francie?

Hned tři česká judistická želízka. A tak Lukáš Krpálek, David KlammertRenata Zachová si můžou začít balit olympijské kimono.

Běh z říše snů předvedla na Zlaté tretře v Ostravě čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel, která časem 50,59 splnila A limit do Paříže, který navíc ještě vylepšila na ME v Římě na výborných 50,52. (což mimo jiné znamená 13. nejlepší juniorský čas na světě) Triatlonistka Petra Kuříková se na základě olympijského žebříčku probojovala na své druhé olympijské hry. Po 16 letech se na OH představí i tuzemská ženská rychlostní kanoistka díky Anežce Paloudové, která senzačně získala místo v závodě evropské dokvalifikace.

Poslední šanci se kvalifikovat proměnily i veslařky Lenka LukšováAnnou Šantrůčkovou na dvojskifu. V závěrečné kvalifikaci na regatě v Hyeres si letenky zajistiIy windsurfařka Kateřina Švíková a jachtařky Zosia Burska se Sárou Tkadlecovou.

V badmintonu není nic víc, než olympijský turnaj. A Česko bude mít v Paříži hned čtvero zastoupení. Tereza ŠvábíkováJan Louda nastoupí ve dvouhře, poprvé v dějínách se na olympiádě představí i deblový pár. Česku vybojovali účast Adam MendrekOndřej Král.

V Paříži uvidíme po dlouhých 14 letech naše dráhaře - vytrvalce. Denis RugovacJan Voneš vyjeli pro Česko místo v týmové disciplíně madison a zároveň jedno místo v individuálním omniu. 

Tři účastnická místa pro Česko získal tým kordistů, kteří se na olympijské hry podívají dokonce po 32 letech. Šermířskou výstroj na pařížské planši oblékne i bronzový medailista z Tokia, fleretista Alexander Choupenitch, který dokázal postoupit z náročné kvalifikace jako druhý nejlepší Evropan a potřetí v řadě bude reprezentovat Česko pod pěti kruhy.

Historický úspěch českého taekwonda zařídila Petra Štolbová, která úspěšně zvládla evropskou kvalifikaci v Sofii, kde se bojovalo o pouhá dvě místa. 

Třetím nejlepším časem české historie doběhla pro olympijský limit maratonkyně Tereza Hrochová v Seville. Doplnila tak Moiru Stewartovou, která si pařížský limit zaběhla v českém rekordu v prosinci ve Valencii. Účastnické místo na základě rozdělování individuálních kvót získal od Mezinárodní jezdecké federace i Miroslav Trunda.

Zápasník Artur Omarov vybojoval místo na mistrovství světa v Bělehradě díky třetímu místu v řecko-římském zápase v kategorii do 97 kilogramů a první medaili ze světového šampionátu pro Česko od roku 2007.

Kajakář Jiří Prskavec sice získal místo již na Evropských hrách v Krakově, ale počítá se jeho výkon ze světového šampionátu v Lee Valley, kde navíc díky stříbrné medaili již s předstihem rozhodl český nominační souboj. Do Paříže tak pojede bojovat o další olympijskou medaili po bronzu z Ria a zlatu z Tokia. Další vodní slalomář Lukáš Rohan přidal místo pro kanoisty, Gabriela Satková pro kanoistky a Antonie Galušková pro kajakářky.

Paříž 2024: Na co se těšit?
(00:53)

Sportovní gymnastka Soňa Artamonova obsadila na mistrovství světa v Antverpách 47. příčku ve víceboji, ale v redukovaném pořadí to znamenalo dvanácté ze 14 postupových míst na hry do Paříže.

Senzačním vítězstvím na mistrovství světa v Mexiku se na olympijské hry kvalifikovali plážoví volejbalisté Ondřej PerušičDavid Schweiner

V Paříži nebudou chybět ani silniční cyklisté, kteří mají jisté dvě kvóty pro jednoho muže i ženu. Jmenná nominace bude známa v příštím roce po schválení Českým cyklistickým svazem těsně před začátkem her.

Celkově tak máme zatím jistých 64 míst v 18 sportech (atletika, badminton, cyklistika, judo, lukostřelba, moderní pětiboj, jachting, jezdectví, plážový volejbal, plavání, rychlostní kanoistika a vodní slalom, sportovní střelba, šerm, taekwondo, triatlon, veslování, sportovní gymnastika a zápas). Gratulujeme a těšíme se, že další místa budou přibývat. „Věřím, že v Paříži budeme mít celkově kolem stovky sportovců,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor.

 

Kompletní seznam účastnických míst

 

líbil se ti článek?