Hokejová zrada. Jak Sověti pomohli Američanům připravit Československo o bronz

Squaw Valley 1960
Squaw Valley 1960
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Stačilo vyhrát jeden zápas a mohli mít bronz z olympijských her, zároveň i z mistrovství světa, a navíc vybojovat titul evropských šampionů. Hokejisté Československa na zimní olympiádě ve Squaw Valley 1960 ale doplatili na podraz sovětských hráčů, kteří se neváhali spojit s největšími rivaly ze Spojených států amerických, aby na úkor Čechoslováků získali bronz.

Olympijský hokejový turnaj ve Squaw Valley 1960 šel do finále. Českoslovenští hokejisté potřebovali v posledním zápase porazit tým USA a získali by bronzové medaile. A cenný kov byl hodně blízko. První třetina skončila remízou 3:3 a po druhé třetině dokonce národní tým vedl 4:3. Jenže pak přišel šokující podraz. O druhé přestávce přišel do americké šatny překvapivý host – sovětský kapitán Nikolaj Sologubov.

Přestože neuměl vůbec anglicky, posunky poradil Američanům, aby se před závěrečnou třetinou nadýchali kyslíku z bomb, co stály u šatny. „Šli jsme okolo šatny Američanů a viděli jsme, že mají na tvářích masky. Říkali jsme si, co tam ty blázni dělají. Hrálo se ve vysoké nadmořské výšce a ve třetí třetině nás pak díky tomu kyslíku převálcovali,“ vzpomínal legendární útočník Jozef Golonka.

Jak jsme začali porážet Sověty. Tajemství proměny československého hokeje
(04:10)

Američané vlétli do třetí třetiny jako vyměnění a československý tým smetli 6:0. Konečný výsledek utkání tak skončil prohrou Československa 4:9. USA tak slavilo senzační zlato a Sovětský svaz se na úkor „bratrů“ Čechoslováků vyhoupl na bronzovou příčku. „Dlouho jsme pak na ten podvod s kyslíkovými maskami vzpomínali,“ povzdechl si Golonka.

Olympijský hokejový turnaj se hrál zároveň jako mistrovství světa a Evropy. Českoslovenští hráči nakonec skončili bez medaile čtvrtí. O rok později si spravili chuť na světovém šampionátu ve Švýcarsku, kde vybojovali stříbro, a stali se mistry Evropy. Sověti skončili až za týmem z Československa a Američané byli šestí.

líbil se ti článek?