Nerozhoduje pohlaví, ale kvalita. Trenérská konference MOSTY řešila nejen proměny ženského sportu

Trenéři
Trenéři
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Časy se mění, ženský sport už není přehlíženou Popelkou a jeho popularita i vnitřní sebevědomí rostou. „Předsudky mizí, cítím je stále méně,“ řekla úspěšná basketbalová trenérka Natália Hejková na 20. mezinárodní trenérské konferenci MOSTY, kterou v rámci Českého olympijského výboru pořádá Česká trenérská akademie.

V panelu Křídla odbornosti, který moderoval Zdeněk Haník, místopředseda ČOV a předseda akademie, debatovaly ještě generální manažerka ženské hokejové reprezentace Tereza Sadilová a Mirka Fousková, vedoucí úseku ženského fotbalu Fotbalové asociace ČR.

„Děvčata od útlého věku slýchají, že je to špatně a že by to měly vzdát, protože hokej je v povědomí mnoha lidí zapsaný jako čistě mužský sport. Ovšem současná generace se tenhle pohled snaží změnit, dává do toho úplně jinou energii,“ popsala Sadilová. „Holky jsou teď pro sponzory zajímavější než chlapi. Ženský sport jde rapidně dopředu a zvedá se.“

Potřeba vnitřního respektu

I v ženském basketbalu se situace rychle mění. „Pro některé diváky je ženský basketbal zajímavější než mužský, například v Americe je jedním z nejvíce rozvíjejících se sportů. Platí to i pro nás trenérky: dneska už mám plno kolegyň v Americe i Evropě,“ poznamenala Hejková.

„Kromě respektu okolí je pro ženský sport důležitý i vnitřní respekt, který hráčky musí najít v sobě. K tomu pomáhá i cesta, po které ženský sport jde. Dnešní úspěšné hráčky můžou skvěle motivovat malé holky. Když jdou na zimák, vědí, že jako hokejistky můžou být cool, což je kouzelné,“ vykládala Sadilová.

„Nerozhoduje, zda někdo nosí šaty nebo kalhoty. Platí klasické krédo: kdo umí, ten umí. Nerozhoduje pohlaví, ale kvalita,“ zdůraznila Hejková. „Nemyslím si, že bychom muže vytlačovaly,“ mínila Fousková. „Když si vezmu třeba realizační tým, z mého pohledu je ideální nakombinovat ho 50 na 50, polovina ženy a polovina muži.“

Méně ega, více jemnosti

Co by přenesly z ženského do mužského sportu, kdyby měly tu možnost? „Méně ega, které my ženy umíme upozadit pro to, abychom něčeho dosáhly. U mužů ego do vyjednávání vstupuje hodně a ne vždycky je to správné,“ přemítala Fousková. „Já bych do mužského sportu přenesla víc jemnosti, aby víc vynikla technika a lépe se na to dívalo. A taky používání obou hemisfér najednou,“ rozesmála Hejková konferenční sál v pražském sídle České národní banky.

Holky mě naučily věcnosti. Nezdržovat se zbytečnými řečmi a jít rovnou k meritu věci.

Řešilo se rovněž mnoho dalších témat včetně emocí v ženském sportu či mateřství. „Nenechte ženy plakat, jsou to potvory. Když se rozbrečí, hned si myslí, že je každý polituje,“ říkala Hejková, která má pozitivní zkušenosti se svěřenkyněmi – matkami. „Před porodem to byly osobnosti, které se staraly samy o sebe. Když se vrátily už jako maminky, začaly se starat o tým, protože zjistily, že na světě nejsou samy. I na tréninku makají jinak, přicházejí si vyčistit hlavu od domácího stereotypu,“ líčila Hejková.

„Holky mě naučily věcnosti. Nezdržovat se zbytečnými řečmi a jít rovnou k meritu věci,“ řekl Haník. Po skončení „svého“ panelu uvedl první čtyři ženy do rady České trenérské akademie: kromě Hejkové ještě Danielu Victorýnovou, Karolinu Kříženeckou a Ivu Mifkovou. Haník zároveň prozradil, že se chystají i ženské MOSTY.

Tenis v divadle? 🎾 Ano! ✅ Podívejte na netradiční vyhlášení TRENÉRA ROKU 2023
(1:43)

Kámen, nůžky, papír

Během hravé prezentace španělského basketbalového trenéra Sergia Lary-Berciala se v sále hromadně hrálo populární kámen, nůžky, papír a po inspirativním vyprávění kouče fotbalové Sparty Briana Priskeho následoval závěrečný blok s asistenty trenéra kanadské hokejové reprezentace, Deanem Evasonem a Jayem Woodcroftem. „Že jsme trenéři NHL, to ještě neznamená, že už jsme úplně hotoví. Nejlepší trenéři a hráči se ve svém rozvoji nikdy nezastaví. Učení se a rozvoj hráče je na naší úrovni prioritou,“ vypíchl Evason. „Je velký tlak na dobrý výsledek za každou cenu. Když se k tomu člověk správně postaví, tak ten výsledek přijde.“

Woodcroft zmínil další klíčovou vlastnost koučů, mentální nastavení. „Musíte chtít být stále lepší a posouvat se. Nejlepší hráči na světě chtějí být vedeni. Chtějí, aby v nich byl probuzen zájem o něco nového. Trenéři je musí tlačit k vyšším metám a cílům,“ uvedl Woodcroft. „Abych byl ten nejlepší trenér, musím naslouchat ostatním. Musím hledat paralely v jiných sportech a nové způsoby, jak komunikovat a jak hovořit s hráči nové generace. Snažím se s volným časem zacházet chytře. Pro mě jsou nejlepší trenéři ti, kteří hledají nové odpovědi.“

Jubilejní ročník konference MOSTY byl podle organizátorů nejnabitější v historii, v šesti panelech se vystřídalo celkem devět spíkrů. V publiku přihlížela řada sportovních osobností: například bývalý hokejový reprezentant Patrik Eliáš, bývalá basketbalová reprezentantka Ivana Večeřová, trenér fotbalové reprezentace do 21 let Jan Suchopárek či mentální kouč David Vavruška.

líbil se ti článek?